You are currently viewing ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ «equaliTEAM – Play, Learn, Educate»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ «equaliTEAM – Play, Learn, Educate»

Ο οργανισμός «Άλλαξε τη Ζωή σου Τώρα» (Change Your Life Now – CYLN) διοργανώνει και υλοποιεί το έργο “equaliTEAM – Play, Learn, Educate” το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Νεολαία, στη Βασική Δράση 1 (KA152 – Κινητικότητα Νέων) μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης – ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Η θεματική του έργου αφορά την καταπολέμηση των κοινωνικών εμποδίων και των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια και οι γυναίκες στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και την ευαισθητοποίηση των υπόλοιπων μελών της κοινωνίας μέσω του αθλητισμού και της ενεργής συμμετοχής. Παράλληλα, το έργο αποσκοπεί στην ευρύτερη προώθηση της ισότητας, της ποικιλομορφίας και της συμπεριληπτικότητας, ως βασικών αρχών που πρεσβεύει η Ε.Ε.

Ως γενικό πλαίσιο, το έργο στοχεύει να φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων και, ακόμη πιο σημαντικό, της έμφυλης βίας, ως ένα φαινόμενο που έχει και μάλιστα ενταθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Τα lockdowns πρόσφεραν μια «κρυψώνα» για περιστατικά βίας με βάση του φύλο, ενώ στη χώρα του συντονιστή εταίρου, την Ελλάδα, οι γυναικοκτονίες σημείωσαν τρομακτική άνοδο στους αριθμούς. Ως εκ τούτου, το έργο φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα συνολικά, ευαισθητοποιώντας περαιτέρω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή.

Από τη θέση τους στην αγορά εργασίας, μέχρι τα κοινωνικά πρότυπα, τα στερεότυπα για τη μητρότητα και τη θέση της γυναίκας σε σύγκριση με τους άνδρες ευρύτερα ή στο στενό της περιβάλλον, το έργο θέλει να «φέρει στο φως» τα στερεότυπα, τις μεροληψίες και τις προκαταλήψεις που έχουν αναπτύχθηκε με τα χρόνια και εξακολουθούν να φέρνουν τις γυναίκες σε χαμηλότερη θέση σε σύγκριση με το ανδρικό φύλο.

Στόχος του έργου είναι να θίξει τα ζητήματα έμφυλων διακρίσεων και ανισοτήτων μέσα από αθλητικές δραστηριότητες και δράσεις μη τυπικής μάθησης (non-formal learning) οι οποίες θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο μιας Ανταλλαγής νέων. Παράλληλα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ειρηνικού και απαλλαγμένου από βία περιβάλλον που εμπνέει, εμπιστοσύνη, ισότητα, αλληλεγγύη και ενότητα ανεξάρτητα από τις καταστάσεις ή το υπόβαθρο γύρω από τους συμμετέχοντες.

Επιπλέον, το έργο στοχεύει να δώσει στους νέους συμμετέχοντες την ευκαιρία να συζητήσουν και να ενημερωθούν για τη στάση της ΕΕ στο θέμα διερευνώντας τις πολιτικές και τις στρατηγικές για τη βελτίωση της κοινωνικής θέσης των γυναικών και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα υπάρχοντα προβλήματα με το τελευταίο να είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι η ισότητα των φύλων θεωρείται μια από τις πιο πολύτιμες αρχές στην Ε.Ε.

Στο έργο συμμετέχουν οι εξής οργανισμοί:

  • «Άλλαξε τη Ζωή σου Τώρα», από την Ελλάδα,(Συντονιστής),
  • Asociatia Bistrita Business Academy – BBA, από τη Ρουμανία,
  • Stowarzyszenie Rozprawy o Europie – ROE, από την Πολωνία,
  • Psientífica – Associação para a promoção e desenvolvimento social, από την Πορτογαλία,
  • Enterprising Partners, από τη Λιθουανία,
  • COMUNE DI CINISELLO BALSAMO, από την Ιταλία.

Στο πλαίσιο αυτού του έργου, το CYLN θα διοργανώσει ανταλλαγή νέων στα Χανιά της Κρήτης κατά το διάστημα 31 Οκτωβρίου με 7 Νοεμβρίου στην οποία θα συμμετέχουν 44 συμμετέχοντες από τις προαναφερθείσες χώρες. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τα ζητήματα φυλετικής ανισότητας στη σύγχρονη κοινωνία, να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα ισότητας, ενσωμάτωσης και ενδυνάμωσης, να διευρύνουν τους ορίζοντες τους, να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους πάνω σε διάφορα στοιχεία, να αθληθούν αλλά και να αποκτήσουν μια πολυπολιτισμική εμπειρία με νέους ανθρώπους από την Ευρώπη! Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα μάθουν περισσότερα για το Πρόγραμμα ERASMUS+ και το European Solidarity Corps, και τις ευκαιρίες που έχουν ως νέοι της Ε.Ε. για την ανάπτυξη τους.

Προφίλ συμμετεχόντων

Το CYLN αναζητά 7 νέους και νέες που ενδιαφέρονται για την Ανταλλαγή Νέων και να αποτελέσουν μέλη της ελληνικής ομάδας που θα  συμμετέχουν στη δράση! Οι ενδιαφερόμενοι και οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει:

  • να είναι 16 έως 28 ετών
  • να είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν ενεργά στο έργο σε όλη τη διάρκεια του
  • να ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τις φυλετικές διακρίσεις και διαφορές, τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών
  • να είναι ενδιαφέρονται για να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες
  • να μπορούν να επικοινωνήσουν στα αγγλικά για τις ανάγκες της δράσης
  • να ενδιαφέρονται να δουλέψουν σε ένα πολυπολιτισμικό, δημιουργικό περιβάλλον
  • να ανήκουν σε κατηγορίες νέων με λιγότερες ευκαιρίες (γεωγραφικοί περιορισμοί, κοινωνικά ή οικονομικά εμπόδια)

Μετά την ανταλλαγή, οι συμμετέχοντες θα λάβουν το Πιστοποιητικό Youthpass.

Τα έξοδα διαμονής θα καλυφθούν από τον φορέα υποδοχής. Οι ταξιδιωτικές δαπάνες θα επιστραφούν μετά το πέρας της ανταλλαγής (reimbursement).

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2023, μέσω της φόρμας αίτησης που θα βρείτε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το Ενημερωτικό Info Pack

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνηση παραμένουμε στη διάθεση σας

Αφήστε μια απάντηση